Jakiś czas temu był pomysł, żeby pisać wspólnie ze znajomym programistą grę komputerową w 3D. Pomysł ostatecznie upadł, ze względu na niemożność dogadania się w detalach produkcji (a ja się wziąłem za inny projekt, który realizuję z Isvenahem), ale - ponieważ sama idea mi się podoba - postanowiłem wykonać TechDemo na własną rękę. Zajęło mi około czterech godzin, z czego ponad trzy to było przygotowywanie grafiki. Cóż, chyba jednak nie jestem grafikiem 3D
O co miało chodzić w grze? Gracze dzielili się na klany - załogi statków kosmicznych. Każda drużyna dostaje edytor, w którym może w łatwy sposób zaprojektować swój statek kosmiczny (uzbrojenie, wnętrze, itp). Następnie statki z graczami na pokładach stają do walki przeciw sobie. Innowacją był fakt, że walki toczą się między statkami - jak w SpaceSimach i jednocześnie na ich pokładach - jak w FPP. Nawet jak przeciwnik nie abordażuje, to trzeba się przemieszczać po swoim pokładzie, naprawiać uszkodzone podzespoły, obsadzać te wieżyczki, które się jeszcze trzymają, itp.
Screeny są płaskie, bo szlag jasny trafił liczenie oświetlenia (jak już wspomniałem w dwóch poprzednich postach, pisanie w 3D to masakra), ale w sumie - nie jest tak źle. Nie zrobiłem liczenia kolizji, więc można przenikać przez wszystkie ściany.
Jako ciekawostkę podam fakt, że statek którego wnętrze widać na screenach jest złożony tylko z pięciu przygotowanych osobno bloków
Download:
http://www.chomikuj.pl/korialstrasz/Sof ... chDemo.rar
Klawisze:
WSAD (Albo strzałki) + myszka = Chodzenie po statku
Lewy przycisk myszy = Red Alert!
Prawy przycisk myszy = Uszkadza losowy fragment poszycia (używać z umiarem!)
Jak konfigurować?
1.) Prawym na TechDemo -> Wyślij do -> Pulpit (utwórz skrót)
2.) (Na pulpicie) prawym na "Skrót do Tech Demo.exe"-> Właściwości
3.) Pole "Element docelowy", dopisujemy
po ostatnim cudzysłowie " /Config". Koniecznie ze spacją przed / i bez cudzysłowów.
4.) Klikamy OK
5.) Klikamy dwa razy na skrót